Skip to main content

Czym jest rolnictwo ekologiczne?

Monika Kraska
20 kwietnia, 2022
Czym jest rolnictwo ekologiczne?

Rolnictwo ekologiczne, znane także pod nazwą organiczne i biologiczne, to system prowadzenia gospodarstwa rolnego w sposób korzystny zarówno dla człowieka, jak i środowiska. Oznacza to, że przy produkcji żywności i hodowli zwierząt nie stosuje się przetworzonych technologicznie środków takich jak sztuczne nawozy, GMO czy też pasze przemysłowe.

Zasady uprawy roślin według rolnictwa ekologicznego

Do głównych zasad dotyczących uprawy roślin zgodnych z ideą rolnictwa ekologicznego, należy stosowanie nawozów naturalnych pozyskiwanych przez rolnika we własnym gospodarstwie lub zakupionych z innych źródeł, w przypadku gdy ten nie zajmuje się również hodowlą zwierząt. Dozwolone jest także używanie nawozów i substancji użyźniających glebę, znajdujących się na liście środków dopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym.

W kwestii ochrony roślin niedozwolone jest stosowanie jakiejkolwiek chemii. W rolnictwie ekologicznym stosuje się odchwaszczanie mechaniczne, na przykład przy użyciu brony chwastownika. Szkodniki można zwalczać przy pomocy preparatów biologicznych i wyciągów roślinnych.

Rolnictwo ekologiczne a hodowla zwierząt

Hodowla zwierząt zgodna z zasadami rolnictwa ekologicznego, to przede wszystkim dbanie o dobrostan, czyli zaspokojenie ich potrzeb pod względem fizjologicznym, behawioralnym i psychologicznym. Zwierzęta w sezonie powinny mieć zapewniony stały dostęp do pastwisk, a do budynków, w których przebywają powinny przylegać wybiegi. Obowiązkowy jest również stały dostęp do wody pitnej i pożywienia. Nie należy również zapominać o ogólnym utrzymaniu higieny i czystości na wysokim poziomie.

Zwierzęta powinny być żywione wyłącznie paszami powstałymi z pomocą metod ekologicznych, własnej produkcji lub zakupionymi z innych gospodarstw. Aby utrzymać chów w dobrym stanie, należy dbać o jakość pokarmu – spleśniała pasza, źle zakonserwowana lub zanieczyszczona nawozami naturalnymi dyskwalifikuje się do podania.

Wady i zalety rolnictwa ekologicznego

Do niewątpliwych plusów systemu rolnictwa ekologicznego należy brak stosowania substancji chemicznych szkodliwych dla zdrowia. Plony wyhodowane w ten sposób są bez wątpienia lepsze dla konsumenta i nasycone większą ilością prozdrowotnych substancji – antyoksydantów. Dodatkowo, rolnictwo ekologiczne przyczynia się do ochrony pszczół i innych zapylaczy, dzięki rezygnacji z pestycydów.

Minusem rolnictwa ekologicznego jest mniejsza ilość plonów, a także ich wygląd i wyższa cena. W ogólnym rozrachunku należy sobie jednak zadać pytanie – ważniejsza jest dla nas ilość, czy jakość?