Skip to main content

Czym tak naprawdę jest GMO?

Monika Kraska
4 maja, 2022
Czym tak naprawdę jest GMO?

O GMO słyszał już chyba każdy. Skrót ten w rozwinięciu odnosi się do organizmów modyfikowanych genetycznie – a więc roślin, zwierząt i nasion. Wiele osób utożsamia ten termin z samymi negatywami. Jednak, czy słusznie? Czym tak naprawdę jest GMO i czy powinniśmy się go bać?

GMO – co to jest?

GMO jest wytworem dzisiejszej inżynierii genetycznej. To nic innego, jak wzbogacenie genotypu danej rośliny lub zwierzęcia genem pozyskanym z innego organizmu. Celem tego procesu jest stworzenie nowych gatunków, lub eliminacja negatywnych cech u tych już istniejących. GMO wiąże się zatem z manipulacją naturalnych cech organizmów żywych poprzez zmianę ich genotypu.

Zalety GMO

GMO w rolnictwie ma na celu przede wszystkim udoskonalenie danych organizmów żywych, w szczególności roślin, aby zmaksymalizować ich potencjał i ułatwić proces uprawy.

Rośliny poddane modyfikacji genetycznej, często cechują się większą odpornością na wszelkie środki chwastobójcze, a także infekcje, grzyby, bakterie czy też szkodniki. Ich tolerancja na zmiany klimatyczne nierzadko ulega poprawie, dzięki czemu plony stają się odporne na niespodziewane ataki mrozu, czy też suszy. Do zalet GMO należy również dodać pozytywny wpływ na wygląd zbieranych owoców i warzyw. Rośliny modyfikowane genetycznie cechują się także większymi rozmiarami oraz dłuższym okresem przydatności do spożycia. GMO wpływa także na obniżenie kosztów produkcji żywności.

Wady GMO

GMO wiąże się z ingerencją w genotyp danej rośliny lub zwierzęcia, przez co zostaje zaburzona naturalna gospodarka organizmu – samo to budzi wiele pytań natury etycznej. 

Zażywanie produktów modyfikowanych genetycznie często powoduje reakcje alergiczne u osób z alergią pokarmową. GMO niekiedy wpływa toksyczność plonów – większość roślin produkuje naturalne substancje trujące w niewielkich ilościach, modyfikacje genetyczne mogą wpływać na zwiększenie ich poziomu do takiego stopnia, że staną się niebezpieczne dla człowieka. W dodatku, poprzez pylenie może nastąpić proces rozprzestrzeniania się ulepszonych genów na okoliczne organizmy, przez co tradycyjne metody walki z chwastami staną się bezużyteczne i konieczne będzie znalezienie nowych rozwiązań.

Czy GMO odnosi się tylko do żywności?

Organizmy modyfikowane genetycznie nie odnoszą się wyłącznie do przemysłu spożywczego. Niektóre leki nie powstałyby, gdyby nie zastosowanie technik wykorzystywanych przy tworzeniu GMO. Dobrym przykładem jest insulina, wykorzystywana przy leczeniu cukrzycy – jest ona wytworem inżynierii genetycznej. Przemysł tekstylny również może poszczycić się wykorzystaniem technik ingerencji w genotyp. W ten sposób uzyskano między innymi bawełnę Bt, która odniosła niespotykany sukces w Indiach.

Jak pokazuje powyższe zestawienie, ciężko jest określić czy GMO jest dobre, czy złe. Wszystko zależy od naszych indywidualnych przekonań i poglądów. Nie można jednak zaprzeczyć, że inżynieria genetyczna ma w dzisiejszych czasach znaczący udział w tworzeniu wielu sektorów gospodarki, w tym przemysłu rolniczego.